Dubai / Bezienswaardigheden / Dubai Creek

Dubai Creek: Boottochten & Abra's

De 'Khor Dubai', boottocht over de kreek tussen Bur Dubai en Deira

Dubai Creek

De Dubai Creek is een zoutwaterkreek die tussen de wijken Bur Dubai en Deira loopt en bekend is vanwege de traditionele Abra's, een boottocht om de Dubai Creek mee over te steken.

Info Boottocht Dubai Creek

Metro Voor het bezoeken van Dubai Creek kunt u het makkelijkst uitstappen bij metrohalte Al Ghubaiba (zijde Bur Dubai) of metrohalte Al Ras (zijde Deira), beide gelegen aan de groene lijn.
Dinercruises Een populaire avondactiviteit op de Dubai Creek zijn boottochten met een traditionele dhow. Meestal is bij deze avondtours een diner inbegrepen (prijzen starten al vanaf slechts 40 euro), bij sommige tours is zelfs entertainment inbegrepen en krijgt u een groter deel van de Dubai Creek te zien. U kunt hierbij de volgende tours reserveren:
Boottochten Dubai

De Dubai Creek (‘Khor Dubai’)

De Dubai Creek (‘Khor Dubai’) is een zoutwaterkreek van ongeveer 15 kilometer die door het centrum van Dubai loopt. Het centrum wordt hierdoor gesplitst in twee wijken Bur Dubai en Deira. Bur Dubai heeft nog maar een korte geschiedenis, hier gingen in de 19e eeuw mensen van de Bani Yasstam wonen. In de 20e eeuw kwam er een haventje in de Dubai Creek voor dhows (schepen waarmee men naar India en Afrika voer en handel kon voeren met de naastgelegen Emiraten zoals Abu Dhabi) en schepen voor de parelvissers. Dit parelvissen was in het begin van de 20e eeuw een populair beroep in Dubai.

Tegenwoordig is de Dubai Creek een populaire watering. U ziet er vrachtschepen om de stad te bevoorraden, maar ook rondvaartboten en jachten voor de toeristen varen. Daarnaast vallen de Abra’s op; dit zijn de traditionele boten die nu als watertaxi passagiers voor 1 AED (ongeveer 25 cent, cash te betalen bij schipper) naar de overkant van de rivier brengen, van de wijk Bur Dubai naar Deira en andersom. Daarnaast treft u aan beide oevers van de kreek tal van (moderne) opvallende gebouwen, die zeker bij het vallen van de avond een mooi verlicht beeld geven.

Dubai CreekHaventje van de Dubai Creek
Dubai CreekOvertocht per traditionele Abra

Verder op de Dubai Creek komt u o.a. de Dhow Wharfage tegen, dit is een haven waar nog handmatig traditionele dhows worden geladen. Op het oorspronkelijke einde van de Dubai Creek komt u uit bij Ras al Khor; deze lagoon is een enorm natuurreservaat en een plek waar veel vogels leven zoals flamingo’s. Sinds enkele jaren is de Dubai Creek na een miljoenenproject echter doorgetrokken en is de Dubai Canal aangelegd die loopt door het district Business Bay en welke ten slotte bij Jumeirah Beach weer in zee uit gaat komen. De verwachting is dat het gebied rond dit kanaal de komende jaren flink zal ontwikkelen.

De Dubai Creek bezoeken?

Wat wij u zeker aanraden te doen is een overtochtje te maken met een traditionele vissersboot, de Abra. Aan beide zijden van de Dubai Creek vindt u twee kleine haventjes, de ‘Abra Docks’. Bur Dubai is de wijk zuidwestelijk van de kreek en is het oude stadscentrum, waar bijvoorbeeld het Dubai Museum in het Al Fahidi Fort en de Grote Moskee liggen. Ook Al Bastakiya is de moeite waard, dit is het historische district in Bur Dubai dat volledig is gerestaureerd. Naast Al Bastakiya, verderop langs de kreek, ligt aan de oever een compleet nieuwe wijk Al Seef. Deze nieuwe bezienswaardigheid is een boulevard van bijna 2 kilometer met vooral winkels en restaurants gebouwd in traditionele stijl met ondertussen mooi uitzicht op de Dubai Creek. Een leuke afwisseling tussen het shoppen in Al Seef kan het Museum of Illusions zijn, waarbij je ogen en hersenen voor de gek gehouden worden.

Na afloop van het bezoek aan de wijk Al Bastikiya is het leuk met een Abra de overtocht over de Dubai Creek te maken voor slechts 1 AED (ongeveer 25 cent, cash te betalen bij schipper), waarmee u uitkomt in de oude wijk Deira. Interessante bezienswaardigheden in Deira zijn vooral de Gold Souk, waar goud en sieraden verhandeld worden en de Spice Souk, waar kruiden en specerijen verhandeld worden.

Twee Abra routes over Dubai Creek

Route 1
  • Deira Old Souk Abra Station (dichtbij Spice en Gold Souk) – Bur Dubai Abra Station (dichtbij Al Ghubaiba metrostation)
  • Duur 5 minuten
  • 5:00 – 24:00 uur
Route 2
  • Sabkha Abra Staion (Deira) – Dubai Old Souk Abra Station (dichtbij Al Bastakiya, Old Souk)
  • Duur 7 minuten
  • 24 uur per dag

Activiteiten op de Dubai Creek


Waar ligt de Dubai Creek?


Dubai bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 11 reviews
11 juli 2023 : "Fantastische vakantie in Dubai gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden bezoeken en wat te doen in Dubai."