Dubai / Bezienswaardigheden / Oude centrum Bur Dubai

Oude stad en centrum Bur Dubai

Al Bastakiya, de oude stad en historisch centrum Bur Dubai

Bur Dubai

Alle info over de geschiedenis en bezienswaardigheden van historisch Dubai, zoals de wijk Al Bastakiya, het Dubai Museum, de Dubai Creek en oude souks.

Tussen de vele wolkenkrabbers van de enorme metropool Dubai zou je bijna over het hoofd zien dat er ook een oud stadsgedeelte in Dubai aanwezig is. Toch is het bezoeken van het historische Dubai een leuke (en goedkope) activiteit, aangezien u heerlijk kunt rondlopen door de smalle straatjes en vele soeks. Het oude centrum van Dubai bevindt zich eigenlijk aan de twee zijdes van de Dubai Creek, de kreek waar u op een leuke manier met een Abra, een traditionele vissersboot, kunt oversteken.

Meer info Dubai Creek

Dubai CreekOvertocht per Abra over de Dubai Creek

Bur Dubai, het oude centrum (Al Bastakiya)

Bur Dubai is de wijk zuidwestelijk van de kreek en is het oude stadscentrum, waar bijvoorbeeld het Dubai Museum in het Al Fahidi Fort en de Grote Moskee (niet te bezoeken voor niet-moslims) liggen. Achter de Grote Moskee treft u bijvoorbeeld de ‘Old Souk’ en de textiel soek; een soek is een overdekte traditionele markt met vooral kleine winkeltjes met uiteenlopende producten. Ook Al Bastakiya is absoluut de moeite waard, dit is het echte historische district in Bur Dubai, welke is ontstaan eind van de 19e eeuw door Perzische handelaren. Traditionele lemen huisjes, smalle straatjes, oude windtorens en typische winkeltjes geven Al Bastakiya haar eigen karakter. Nadat de wijk steeds minder bewoond werd, heeft de stad Dubai het verval tegen gegaan en de wijk flink opgeknapt. Hierdoor heeft de buurt, die ook bekend staat als Al Fahidi, het gevoel van een grotendeels onbewoond openluchtmuseum met tal van winkeltjes, kleine galerijen en horeca. Ook juist in de avonduren is het een leuke wijk om lekker rond te wandelen.

Al BastakiyaDe oude wijk Al Bastakiya
Oude stad DubaiWinkels in het historische centrum

Dubai Museum

Dubai is geen stad die echt uitblinkt in musea, maar het Dubai Museum, gevestigd in het Al Fahidi Fort in het historische centrum Burj Dubai is toch het vermelden waard. Het belangrijkste museum van de stad vertelt vooral de geschiedenis van Dubai voordat het een rijke oliestaat werd. Bijzonder is dat het museum gevestigd is in een verdedigingsfort uit 1787, welke daarmee oudste gebouw van Dubai is. Later heeft het Al Fahidi fort ook nog gediend als wapendepot en gevangenis.

Meer info Dubai Museum

Huis van Sjeik Saeed Al Maktoum

Aan de andere zijde van metrohalte Al Ghubaiba (in de wijk Shindagha) staat het voormalige paleis van Sjeik Saeed Al Maktoum (de grootvader van de huidige sjeik Rashid Al Maktoum), welke rond 1896 werd opgericht. Het gebouw is nu een gratis museum met artefacten, afbeeldingen van de oude binnenstad van Dubai en meer inzicht in de geschiedenis van deze sjeiks in de vorige eeuw.

Bur Dubai bezoeken?

Bij de metrohaltes Al Fahidi of Al Ghubaiba (beide groene lijn) stapt u uit aan de rand van de wijk, waar u eenvoudig uw wandeling kunt beginnen.

Dubai museumHet Dubai Museum in het Al Fahidi fort
Huis van Sjeik Saeed Al Maktoum DubaiHuis van Sjeik Saeed Al Maktoum

De wijk Deira

Souks

Het andere oude deel van Dubai ligt aan de noordzijde van de Dubai Creek, namelijk de wijk Deira. Aan de oever van de Dubai Creek zijn ondertussen flink wat moderne gebouwen verrezen, maar hiertussen liggen enkele oudere bezienswaardigheden, zoals de Gold Souk, waar goud en sieraden verhandeld worden en de Spice Souk, waar kruiden en specerijen verhandeld worden. Hou er rekening mee dat rond lunchtijd soeks vaak lang gesloten zijn.

Heritage House (tijdelijk gesloten)

Een andere bezienswaardigheid in Deira is ‘Heritage House’. Dit woonhuis heeft zijn oorsprong in 1890 en tegenwoordig kun je hier zien hoe de mensen in Dubai vroeger leefden aan de hand van bijvoorbeeld meubels en sieraden. Heritage House is nu als een gratis museum te bezoeken (Adres: Al Ahmadiya Street)

Deira

Dubai Gold SoukDe Gold Souk in de wijk Deira
Spice Souk DubaiDe Spice Souk in de wijk Deira

Waar ligt Al Bastakiya in Dubai?


Dubai bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 11 reviews
11 juli 2023 : "Fantastische vakantie in Dubai gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden bezoeken en wat te doen in Dubai."